Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Wednesday, June 25, 2014

BANGSA INTERNET BANGSA YG MUDAH MENGHUKUM

Terbaru kita dikejutkan dengan penemuan seorg remaja OKU bernama Muhammad Firdaus yg dikurung di dalam sebuah bilik Di Nilai.
Beliau merupakan anak Cerebral Palsy yg ditinggalkan oleh ibunya yg katanya sangat susah dan sibuk dgn kerja demi sesuap nasi untuk mereka 3 beranak.
Pada mulanya, saya terlihat video penemuan ini, saya menangis dalam kereta apatah lagi bila terdengar adik Firdaus memanggil “mak...”
Tersentuh hati keibuaan saya melihatkan anak yg dikurung begitu mengensot keluar mencari ibunya...masih dia tidak faham akan apa yg dilakukan terhadapnya oleh ibunya sendiri.

Lantas dgn itu saya menjatuhkan hukum ke atas ibunya. Saya katakan di hadapan suami, apa jenis ibu macam ni? Tak kesian kat anak2? Pandangan saya kpd anak2 juga berubah...bimbang kalau saya menyakiti batin mereka tanpa diseedari..

Namun keesokan harinya, seperti biasa utk jln perjalanan yg jauh saya akan mendengar IKIM.fm.
Mereka membincangkan hal yg sama. Pian salah seorg penyampai radio yg saya minati ada mengatakan lebih kurang begini bunyinya “ jgnlah kita menghukum...kita tidak tahu apa yg sebenar berlaku...dia telah dinilai (oleh JKM dan Polis) kita org ramai, perlu fikir apa yg sepatutnya dilakukan utk mengelakkan perkara sama berlaku..
Mereka juga menjemput seorg tak silap Presiden persatuan anak cerebral palsy..saya simpulkan begini.. “ bukan mudah menjaga anak CP. Perlukan ketabahan, tenaga, mental dan kewangan yg kuat. Kalau di luar Negara, mereka diberi bantuan yg cukup besar dan ibu atau bapa disarankan berhenti kerja untuk focus terhadap rawatan dan terpi anak2 ini. Bukan mudah kerana bukan sahaja itu, ia menelan belanjan ribuan ringgit..sedangkan di Malaysia  bantuan yg ada agak terhad dan ibu bapa akan rasa amat tertekan”
Jadi, saya rasa malu...malu dengan diri yg mudah menghukum...malu kerana sebagai masyarakat, saya tidak pernah membuka internet untuk memahami ibu bapa yg mempunyai anak OKU...walaupun saya mempunyai kawan dgn anak CP, saya hanya member sokongan kata2 tetapi tidak pernah memahami kepayahan mereka.
Saya juga rasa malu, dgn mempunyai anak2 yg sihat walafiat, sedikit kenakalan mereka kononnya membuatkan saya stress...Sesungguhnya AllahSWT tau apa yg bermain dalam hati saya...berkecamuk dgn perasaan bersalah...bersalah dgn Allah...bersalah dgn anak2...dgn ibu firdaus...

Biarpun kisah yg dipaparkan dianggap oleh kebanyakan masyarakat hanya sebuah dongengan untuk menyelamatkan diri, namun saya tidak berani membuat andaian dan konklusi hanya berdasarkan cerita akhbar yg sedia maklum lebih sensasi dr isu sebenar.

Mungkin kisah nya benar atau mungkin diada2kan. Tetapi siapa kita untuk menghukum? Siapa kita untuk mencerca? Adakah kita sebagai masyarakat yg kononnya prihatin pernah menghulurkan bantuan tenaga dan kewangan? Mungkin yang paling bising menghukum paling bagus dia hanya LIKE page or status berkenaan OKU. Menghulurkan bantuan? Ermm Wallahualam..

Sudah2lah kita mencemuh...cemuhan kita tak membantu Adik Firdaus menjadi normal apetah lagi menjadi sihat seperti sebelumnya...cercaan kita tidak menyenyangkan mana2 anak CP...makian kita hanya mengeringkan pahala kita..

Jangan nanti bila dihisab, timbangan kita ringan tanpa disedari dek kerana mulut yg begitu mudah menghukum...gunakanlah internet sebaiknya...gunakanlah ia untuk mencari info mengenai golongan kurang bernasib baik...gunakanlah untuk buka online banking kita dan salurkan sedikit duit gaji kita...Takkan miskin kita denagn menderma malah, menjadikan kita lebih kaya di SANA...jangan risau duit tidak cukup hanya kerana RM10 kita dermakan...Percayalah, sentiasa ada rezeki dari Allah SWT pabila kita yakin bersedekah untuk hari kita di sana.. Dengan hati ikhlas kitamohon sedekah kita membantu org yg memerlukan...buka mata pandanglah dengan mata hati...In Shaa Allah tak susah pun menderma :o)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...