Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Friday, December 31, 2010

Elia Kekasih Khairul Fahmi?

Dalam dok busy melayan kerenah Afzal yang tak leh tido ni, mama sempat jugak la berblogwalking.
Tetiba tersangkut kat setengah jam dok baca
cerita cinta Penjaga Gol Team Malaysia kita ni...

Wahhh...jangan tak tau.Si Apex suda berpunya ye..
So, kepada mana2 wanita out there yg tergila2kan mamat berwajah Korea ni,
calm down ye..
Awek Apex ni blogger jugak.Dalam masa setengah jam mama baca entry2 dia, dah 20 orang follow blognya..
Dasyat kan?
sekarang follower dia dah pun 4828. MAsa mama buka tadi dalam 47++.

Cerita dia best jugak and harapan mama semoga kisah cinta Fahmielia ni 
berjaya ke jinjang pelamin...
Nampak sesuai je...

Nak kenali Fahmielia lebih dekat?
jom klik


Akhirnya Piala AFF Suzuki Milik Malaysia Terchenta

Akhirnya, setelah bertungkus lumus menonton, berjaya jugak mama tengok Malaysia menjulang kejuaraan.
En Ayah cakap this is one of the strongest Malaysia Team. 
Betul tu.
Dengan Coach Yang Hensem mcm Rajagobal,
striker hebat macam Safee Sali,

Playmaker yg genius Nurshahrul Idlan

Goal Keeper yang cool and terer mcm Khairul Fahmi,

We have a great team
Maybe lepas ni, stadium bola kita akan mula penuh dan tiket habis terjual.
Era baru bola sepak akan bermula tahun ini
dengan kehadiran pemain2 muda yang matang dan berbakat.
TAHNIAH
kepada

Harimau Malaya sebagai JUARA piala Suzuki

Safee Sali sebagai Penjaring Terbanyak
Agaknya kalau ada Penjaga Gol terbaik,
confirm la si Apek kita kan?

Happy rasa bukan setakat sebab Malaysia menang, tapi sebab kehebatan adik2 bermain bola, maka dapatlah mama ni cuti di hari Jumaat maknanya? 

Maknanya, takde la presentation depan my manager esok..Yahuuu!

Lagi satu yang best, esok En Ayah setuju balik my kampung!!

Yeay! Yeay!
Seronok kan? Lagi pulak dah lama tak balik kampung dengan En Ayah.
Boleh la bawak si kenit yg genit ni pi main pasir kat pantai Batu Hitam..

Ermm..Tak sabarnyeee!
Kampung, Here I come!

image source: google.com

Wednesday, December 29, 2010

Perlawanan Akhir Piala Suzuki MALAYSIA v/s Indonesia


Tak sabar pulak rasanya nak tengok Malaysia lawan malam ni. Tapi kesian. Dengarnya, diorang tak boleh nak buat latihan dek kerana penyokong2 Indonesia yang fanatik dah tunggu nak ganyang player kita..Ish..ish..ish...
Katanya nak balas kejadian laser itu hari. Tapi kan?? betul ke ada laser atau si Markus tu saja buat onak sb tau penyokong dia akan meletup bila dia diusik..alololo..manjeeerrr......
Pastukan, Indonesia mengarahkan 3000 polis bertugas malam ni untuk menjaga keselamatan player dan penyokong malaysia..Alhamdulillah...Nasib korang sedar kepentingan hubungan politik antara negara ni penting.
YANG PENTING!
mama ni, mama dah berdoa sama2 dengan Imam muda kat ERA tadi semoga player dan penyokong kita selamat di sana dan player kita dapat menjulang KEJUARAAN setelah 14 tahun ketandusan...Amin...

Imam Muda mintak 5-1
Mama mintak 5-0
jgn kasi peluang!
Gempur!!!
owh..sungguh fanatik rasanya mama ni...huhu

Monday, December 27, 2010

ChurpChurp | Social Share » Catch Korean Pop Stars live in Malaysia! (Preview)

ChurpChurp | Social Share » Catch Korean Pop Stars live in Malaysia! (Preview)

Kemenangan Leg Pertama Milik Kita!


Semalam, mama join En Ayah tengok bola. Mulanya macam hambar je permainan. Maybe player kita kurang yakin tapi masuk je separuh masa kedua, pemain kita mula dapat rentak. Permainan diorg cukup menarik dengan kehadiran playmaker Nurshahrul Idlan jersi no 9. Gol pertama disumbat oleh Safee Sali walaupun mulanya agak kecoh bila penjaga gol Indonesia membuat bantahan sebab katanya ada pancaran laser ke mata dia dan i tu mengganggu fokus dia. Monyet betul la penyokong yg buat macam tu. Itu mesti tak tau apa2 pasal bola. Kalau Referee cakap kita bersalah, silap2 free2 je Indonesia menang 3-0 (mata penalti kata En Ayah). Tapi nasib menyebelahi pemain kita yang bertungkus lumus berperang kat padang.

Dalam leka menonton, ada pulak budak yg kurang dapat perhatian semalam buat terjun tiruk sampai terhantuk kepala kat dinding. Makanya hilang fokus mama menonton bola semalam sebab nak memujuk budak bertuah tu. nAsib tak benjol~

Permainan diteruskan walaupun ada masnya, Malaysia nampak kelam kabut tapi, ketajaman playmaker kita bermain, membantu la pasukan kita memperoleh gol kedua menerusi Ashaari. Ayah, cakap kalau dapat tengok Safee heading macam hari tu best sikit..
Hmm...lepas tu, tak silap minit ke 80 kot, Safee Sali berjaya menunujukkan ketangkasan kepala dia menheading bola masuk cateeekkk ke gol lawan....

Sudahnya? KITA MENANG 1st LEG!
tak sabar nak tunggu second leg kat Indonesia
Semoga player2 kita kuat sebab kat sana, mama yakin penyokong sana lebih fanatik!

Tahniah Harimau Muda!
Ngauuum!!!

image sorce: www.harimaumuda.com

Saturday, December 25, 2010

25 Dec- Happy Birthday Mak!

Seronok hari ni mama dapat sambut birthday mak mertua dengan cukup meriah. Semalam, mama
dapat half day off, so gunakan masa untuk temankan 'birthday girl' beli barang.
Walaupun mak punye birthday, dia tetap nak masak sendiri sebab katanya nak jemput bebudak yang banyak tolong dia masa kitorg takde. Baguslah tu. 
So, menunya? cukup menarik







Yang penting semua happy termasuk Afzal yang tak habis2 nyanyi lagu 'Happy birthday to youuuu'

Happy birthday mak!
Semoga mak dipanjangkan umur, murah rezeki,
Segala doa mak termakbul
dan mak akan menikmati kebahagiaan dan kesenangan hidup selamanya....

Thursday, December 23, 2010

50 Bloggers Diperlukan II




Korang, sempena ketiadaan lappy mama, terpaksalah mama cari aternatif baru untuk blogwalking. So, Ni lah cara terbaik untuk encounter problem serious mama nih! Apalagi join le bloglist 100penulis. Bagusnya, bukan saja masuk blogroll tapi dgn cara ni, kita daat PROMOSI BERGANDA! baguskan? so, mama nak share dengan kawan2 mama. semua boleh join tapi mama sempat letak nama ni je. NAk cepat ni. Nak amik amik si budak Afzal kat Klang pulak...

umar yg cute

Yang lain2 pun boleh join jugak.klik je kat sini
SINI

HP G42-352TU Kepunyaanku hancus!

Mesti korang pelik mama ni macam chocfudge.Kejap ada, kejap takde.
Bukan apa, masih bersedih dgn apa yg dah mama buat kat lappy mama..huhuuhu....
Kalaulah ada org sanggup derma lappy kat mama nih. Ada kerrr...?

Apa dah jadi?
Hmm..gara2 nak makan Secret Recipe, mama tertutup lappy tapi tak sangka atas keypad ada pebutup modem.
Apa lagi, crack le screen LED mama yg canggih tapi fragile amat giteww..
menangis air mata darah pun tak bleh nak undo my negligence and clumsiness!

Arrrghhhhhhhhhhhhh!
Dah la esoknya nak outstation! 
Alamatnye, terpaksa angkut lappy office yg lebih berat dari Senjata M16.
Dah macam org nak gi perang je bawak beg berat2..Apppuuuu!!!!!!!(bak kata kwn mama)

Macamana ek? korang boleh suggest tempat yg boleh dpt screen LED murah drp rm300 ker?

Sunday, December 19, 2010

Juara Bowling Kategori Wanita? Macam tak cayeee.....


Korang tau tak? Hari ni, mama dengan penuh semangat waja pi pertandingan bowling persatuan keluarga Bakti kat Plaza Alam Sentral.
 Of course my lovely angel terpaksa di hantar ke rumah nenek kesayangannya di Klang.
Bukan apa, mamat ni suka angkut bola bowling and baling kat lane. Perasan pandai main bowling la...apa lagikk...
So, dapatlah mama main dengan penuh fokus!
Point kali ni ok la. Tapi agak menurun daripada pencapaian mama masa pertandingan antara fakulti perubatan. itu pun dah lama. Mama dah jarang main sebab tak sempat. 
Akhirnya, korang tau, kira terbalas jugak rindu nak masuk pertandingan bowling yang sekian lama terpendam...

Mama berjaya sebagai pemain wanita terbaik!

Fuyyohhhhh! Tergelak besar sebab mama dah sikit frust dengan 3rd game mama yg tak berapa menjadik.
Tapi, yg penting hati happy dan Alhamdulillah...sebab ni aktiviti persatuan keluarga sebelah husband mama.
Persatuan Bakti ni memang aktif and mama suka bila bergaul dengan diorg. Ramai di kalangan diorg ni kira berjaya samada street smart or book smart. tapi bila beraktiviti, semua sama level. peramah and tak kekok bila bersama2. Harapnya, next time ada lagik aktiviti yg menarik macam ni ye Mak Long?

Saturday, December 18, 2010

What's For Lunch?

Hmm...pagi tadi mama ajak ayah pi taman. Ingatkan nak jogging but ended up mama memfolo buntut afzal jalan2 merata termasuk kejar burung. Takpelah, next monday mama out station so, kena spend masa dgan dia supaya tak meragam bila balik dari Johor nanti. Then hmm....memandangkan ada macam2 dalam peti ais and most probably next week, takkan masak sebab balik lambat and outstation, mama nak masak special untuk my lovely boys. So, mama cuba create one new menu. Tak le pandai no...biasa je....

Mama namakan sebagai "Cream Cheese Sauce Salmon with Butter Mushroom Rice".....Ok ke namanye?
Mama dapat idea nak masak ni bila ayah cakap, cubalah buat create new menu yang sihat dan bagus untuk Afzal...Of course bagus untuk ayah jugalah...So, inilah rupenye...idokle menarik tapi sedap sampai licin la kami makan. Afzal takle licin sebab mama ter bagi adult portion kat dia.Excited sgt mama ni gamaknye...

Saturday, December 11, 2010

TOLONGLAH KAMI



Bab merokok ni memang takkan habis selagi kilang rokok masih wujud kat dunia ni. Saya pernah mengalami macam2 pengalaman dengan orang yang merokok. Salah satu yang paling tak boleh lupa masa saya pi BBQ nite Jabatan O&G tempat kerja lama saya. Masa tu of course la buat open air tapi masih dalam kawasan hospital. So, masa makan2 tu saya ajak my husband pergi tempat jauh sikit. Biasala pengantin baru masih lagi nak privacy. Tapi, tetiba je ada yang kacau daun. Asap rokok berkepul2 menusuk hidung yang tak berapa mancung nih. Geramnya, saya ni alergik bau rokok, hidung saya mesti gatal and merah. So, saya dengan penuh sopan santun (biasala, org baru kawin-kontrol beb!) cakap" Encik, kawasan hospital tak boleh merokok. Tu guard tengah round nanti kena marah" Encik tu tersipu2 "Yeke? sori ye..." Ingatkan abis kat situ.Tapi budak pompuan kat sebelah dia boleh cakap kuat2 "Eleh, pandai je nak tegur orang.Ingat dia bagus ke?" Aduss! Dalam hati nak je cakap memang aku bagus dari ko!
Tapi saya kontrol sebab inai masih merah dijari so, kena la jaga kesantunan depan suami. Tapi husband cakap, pompuan tu jgn dilayan.Cara pemakaian pun boleh agak apa lagi yang dia boleh cakap pada saya. So, saya cuma urut dada tahan marah (psst:saya ni pantang org kurang hajar dgn saya...).
Pastu, saya tanya kawan2 siapa budak tu. Katanya dia kerani baru kat situ. "Oooo..." 
*
*
Seminggu lepas tu, dia datang nak collect form and surat for ward tempat dia kerja. Dia masuk je office saya, dia terkejut (psst: depan bilik office saya ada kerani lama yang menjaga urusan admin kami yg pegawai2 ni...). Dia ternampak saya, terdiam. Lama dia tercegat depan pintu. Saya tengok je muka dia. Terus dia patah balik and tak jadi masuk. Saya tanya kerani kenapa dengan dia? Kak Ros aka kerani yang baik lagi bagus cakap "ntah!kenapa ye?"...
Sejak dari hari tu, saya perasan, kalau saya tanya atau minta apa2 keperluan dari budak kerani baru tu, dia akan cepat2 sediakan sedaya upaya. Agaknya, rasa bersalah kot. Tapi saya tak simpan dendam. Saya dah lama maafkan pun.
/
/
/
moral of the story, jgn sebab rokok kita jadi hilang budi bahasa, tatasusila...rokok tak kemana.
Saya cakap sebab dalam keluarga saya, rokok pernah meragut nyawa org tersayang saya. salah satu sebab brain tumor adalah kerana kuat merokok. Sebab tu saya pilih suami yang tak merokok. 7 dr 8 adik beradik  saya dan anak2 sedara saya pun tak merokok. Diorang ni tau keburukan merokok dan lebih sayangkan kesihatan diri. Kalaulah semua orang berfikiran mcm ni kan ke bagus...

p/s: pernah ketuai delegasi HKL untuk kempen Anti Rokok pada hari tanpa tembakau sedunia. Naik basikal keliling UM. 

Teen hacker apologises to Lady Gaga

haa...len kali jgn buat pasal ngan org glamer....kan dah kena sebijik...senang citer jgn carik pasal ngan org...hehe


 
BERLIN, (AFP) - A German teenager under criminal investigation for allegedly stealing pictures and unreleased songs from top pop stars has sent a letter of apology to Lady Gaga, a newspaper reported Wednesday.
"Dear Lady Gaga," begins the letter by the 18-year-old self-described hacker identified only as Deniz A which was published in the daily Bild .
"I am ashamed of what I have done. I did not think about the consequences."
Prosecutors in the western city of Duisburg have opened a probe against Deniz A. for allegedly trying to sell brand new music by stars including Justin Timberlake, Kesha, Kelly Clarkson as well as Lady Gaga on the Internet.
Deniz A., who reportedly called himself DJ Stolen, told Bild he was "unbelievably sorry".
"I realise that my ambition was a big mistake," he said. "I will apologise to everyone I caused problems for with my hacking."
Duisburg state prosecutor Rolf Haferkamp said the investigation was well underway.
"We are pulling together what we have learned," he told Bild. "They already fill two fat binders. If nothing else happens we could wrap up the probe soon."
Deniz A.'s lawyer Burkhard Benecken said the teenager had been intoxicated by the power of accessing celebrities' personal data.
"My client felt like he was in a movie," he said. "It is almost unbelievable that such a boy could hack into the accounts of superstars. He knows he made a mistake."
Prosecutors say Deniz A. and a 23-year-old accomplice used Trojan horse programmes to penetrate the computers of people close to the artists such as managers.
They also allegedly published an explicit private photo of Kesha on their website.
But Haverkamp has told the German press he thinks it is unlikely they managed to access data directly from the celebrities themselves.

credit to:news.mylaunchpad.com.my

Tuesday, December 7, 2010

Syabas Nak Naikkan Tariff Air di Selangor?

Marah betul mama dengan Syabas sebab mama dok selangor. Mama search pasal demo air ahad lepas yang dengarnya banyak yang tak best berlaku.. Ni la info yang paling lengkap mama dapat...Feel free to read this!

http://xavierjayakumar.blogspot.com

Khir Toyo Didakwa?

The truth will prevail. Lama dah mama tunggu tindakan seterusnya bila secara terang2 (bukan sekadar kabar angin) pasal harta dia nih. Husihhh...mama keje gomen tak penah terpikir mampu beli kete BMW apatah lagi memiliki rumah bernilai BERJUTA JUTA JUTA ringgit. Mama kenal satu doktor yang 24 hours carik duit sana sini pun tak termampu beli.Maka, apakah maksudnya kemampuan dia ni memiliki harta sebegitu mewah?? Tak sabar nak dengar berita selanjutnya...Sabar....

opps: i came across this tadi and feels like sharing it with you.Malu weh bila dia lebih tau pasal Nik Aziz more than me...huhu (but i am not into any political party here.just sharing this....DON'T GET ME WRONG)

**


John vasudevan
Just for a comparison, can someone please post a picture of MB Tok Guru Nik Aziz’s humble mansion and show the BN and UMNO fellas who is truely practising his religion, and who people ought to exemplify.

**source from http://www.blablabla.com

Monday, December 6, 2010

Afzal First Movie- Rapunzel A tangled Tale


Dah berapa kali En Ayah plan nak bawak Afzal for his first movie. 
Semalam sepatutnya Ayah kerja tapi disebabkan tak puas hati tak dapat beli tiket Rapunzel hari Sabtu sebab full for the whole day, Ayah try lagi semalam. Akhirnya berjaya beli...
Kitoang pi tengok 3 beranak. bagi chip satu paket, terus dok diam tengok sambil mengunyah chip perisa BBQ. Nasib baik mood dia ok. Sampai habis cerita dia dok baik2. Siap lagi gelak and menjerit bila ada part2 yang kelakar..Seronok, Ayah lagi la seronok sebab akhirnya, apa yang dia nak sangat buat dengan anak bujang dia sowang ni tercapai....Nanti kita pi lagi ye Ayah?(itu mama yang cakap...:p)

Opps! Gula, Petrol dah naik. Air pun nak naik???

Mama dengar2 ada parade untuk hantar tandatangan membantah kenaikan tariff air kat Selangor semalam. Diorang berjaya kutip 250 ribu tandatangan. Kalaulah mama boleh join. Bukan apa ini untuk kebaikan rakyat jugak. Semua benda naik sekarang. Gula naik 20 sen, petrol yang katanya takkan naik, dah naik lagi 5 sen (tapi mama tak cek lagi kat stesen.petang ni la...). pAstu air pulak nak dinaiikan tariff. Macamana pulak dengar nak naikkan taraf hidup kita kalau gaji statik tapi brg semua naik. Semalam mama pi makan sate. Bulan lepas sate yang sama ni besarrrr. Tapi semalam, sate dia kecikkkk je. Biasa mama makan 5 cucuk dah kenyang sangat.tapi semalam makan 7 cucuk pun rasa macam cuckup2 jek...Tak tau la lepas ni, macamana kedudukan org2 yang bekerja kais pagi makan pagi kais petang makan petang ni...huyaiiii.....

Friday, December 3, 2010

Jom Sebarkan Kepada Semua-Lee Xin Ru

Ini Sticky Post sehingga diberitahu. Untuk post terbaru, sila scroll ke bawah....:o)



Setiap kali mama dengar atau terbaca kes2 kanak2 hilang ni,
hati mama tak pernah lari dr bimbang.
Anak mama pun kecik lagi,
kalau mama tak boleh sehari berenggang dgnnya,
apa pulak perasaan ibu kanak2 di atas

mama mintak jasa baik kawan2 mama semua, kita sebarkan berita ni.
Harap2 kita dapat membantu menyelamatkan kanak2 ni.

Saturday, November 27, 2010

Afzal Hilang???

Ya Allah....Ni la yang mama risaukan. Budak Afzal ni tahap tak takut org. Semalam, mama bawak pi dinner since ayah takde, mama makan kat luar jek. Tapi Afzal ni, sesampai je jusco, dia tak mau makan. Nak main je. Perut mama kemain berkeroncong. Ikut jela.. Tapi sekali tu, mama tak tahan. Mama ajak dia pi beli roti. masa mama nak bayar dlm 5 minit je, dia dah hilang. Berlari sambil nagis la mama ni pusing satiu jusco. Rupa2nya, dia tolak kiddie car ke receptionist semula. Pastu guard pegang dia takut hilang. Mama rasa nak gugur jantung ni. Alhamdulillah semua selamat. Tapi my new lesson, mama takkan bawak dia pi jln2 selagi ayah takde....sekian...

Sunday, November 21, 2010

Seribu Kenangan~

teringin makan lobster

at the beach with his cousins

his very first block building success

thanks so much dear!

my life won't complete without this

It always Afzal, car and  food

like aunty like nephew...errr boleh ker?

my fav Pillsbury pan cake! yummy!

kena tag dr cik meow!

kena tag dek cik meow


syarat yang mesti kena buat (ada syarat siap,haha)

  • kena buat entry sendiri..gunakan kekretifan sepenuhnya
  • tulis 25 perkara yang orang tak tahu pasal korang..kire rahsia yang dah lame terperap tu kasi tunjuk la..
  • tagged 25 kawan yang lain..sekian..mudah bukan?haha

aduss....25 perkara yg org tak taw pasal mama? secret la....


okeh yg tak brapa secret la yek

1. mama ibu kepada seorg boy yg ganas, energetic dan playful
2.isteri yg setia
3.pekerja yg baik punye....
4.kawan yg baik
5.nama betul mama bermaksud air sejuk dlm bahasa jepun
6.mama ada dua blog   http://malaysiansonographer.blogspot.com
7.mama suka masak western food
8.mama dah penah gi 4 negara, rasa2 nak gi pusing satu dunia...
9.kerja mama banyak travel
10.mama ada 8 org adik beradik
11.mama org peng heng
12.mama pernah jadi jurulatih tali tinggi PLKN kem gambang
13.mama pernah minat giler dgn justin timberlake
14.fb mama utk kawan2 je...
15.mama suka bercakap tanpa hentii...
16.mama seorg yg garang 
17.cita2 pertama mama jadi peragawati...kehkehkeh...lawak sotong betul kan?
18.hobi mama masa sekolah rendah basuh pinggan dan sapu sampah...series la...
19.mama pernah buat 3 kerja dalam satu hari (hkl, tusyen,insurans)
20.mama penah jadi askar simpanan
21.mama pernah gila gadget dulu2
22.pernah berangan nak jadi treasure hunter (habis berlubang tanah kat umah kena gali...)
23.pernah jatuh chinta dgn lecturer sendirik
24.pernah lesbian ingat mama sekaum dgn diorg...eyyuuuwwwww!
25.selalu kena kutuk askar penakut dgn hubby sb takut cicak (jerit kuat punyer kalau nampak cicak!)


nak tag sape ye?

semua follower mama di tag untuk ini...azab tau....hehe

Friday, November 19, 2010

PERMATA BAIDURI

Tak silap mama ini lah tajuk buku tu. korang mesti ada yang penah dengar or baca buku ni kan? Kisah ni masa mama bujang trang tang tang lagi. Baru habis study. Mama dok umah bujang kakak mama. Nak dijadikan cerita, ada la kawan kakak mama ni, nak kawin so sibuk buat persiapan. Sekali tu ternampak dia dgn kakak mama berbisik2. Mama malas nak campur. Esoknya, kakak mama mintak tolong. Dia cakap kawan dia ni nak beli satu buku tapi segan sebab cashier tu lelaki. Mama dgn machonya cakap, eleh, beli buku pun segan. Takpe esok org tolong belikan (tanpa tau apa2 pun pasal buku tu.tak pernah dengar sebelum tu....) 

Mama pun pegilah. Akak tu cakap tajuk Permata baiduri, kaler bla-bla-bla (dah lupa). Masuk je terus jumpa. Mama pun pegilah bayar kat mamat cashier. Dia pandang mama mcm terkejut. mama buat2 tak tau (ingat org nak ngorat kita.buat2 la jual mahal...). So settle bab buku tanpa byk cerita...

Sekali bila mama nak kawin (kira kat 2 tahun slps tu), kawan mama ni (bujang lagi tau budak ni...) Dia pinjamkan mama buku tu. Bila mama bukak and baca buku tu, barulah mama recall balik. Cessss!!!! Patutlah mamat cashier yg ensem tu tgok semacam!!! Aku beli buku org nak kawin tu rupenye!!! Nasib baik aku tak jumpa lagi mamat tu dah. Malu beb!

Nak tau kandungan buku tu????

Shhhhh!!!!!!!!!!!

Thursday, November 18, 2010

Mama Dah Dapat Broadband!!

Haha! Mama hepi ni.
Ni tgah guna my OWN laptop and Broadband after a few months of considering samada nak
beli or just guna office punye. But, rasanya lebih baik beli sendirik and pendapatan tu kira bersih sikit la. Sekarang mama tgah lunch sorang2 kat Taj Curry House. Jess ada lunch date so, mama dgn hepinya dapat mengupdatekan belog yang dah bersawang ni. Anyway, Harap lepas ni boleh aktif dgn  blog ni.Daaa!



ALL MINE! Yahuuuu!

Wednesday, November 17, 2010

New Friends, Training, Makan2, Goodbye~

Seminggu ni, mama banyak belajar and make new friends. Seronok jugak walaupun dalam hati ada rasa rindu untuk scan fetus ni. Tapi mama cuba sesuaikan diri dan belajar secepat mungkin. Kerja ni tak terlalu berat buat masa ni. Mama rasa kerja ni yang paling mama kuat makan. Pastu free pulak tu. Our senior belanja kaw2 punye. Panmour, KFC, Pizza Hut, Briyani, Italian Food. Dasyat tak? Daripada turun 1 kg, dah naik 2 kg.kihkih...apalagi, balik tadi mama pun panjat le tangga dr ting 5 ke ting seploh. Risau beb, tadi mama entertain Carla (sila baca post sebelum ni yek..hehe). Jess nak bawak dia pi makan seafood kat airport subang. 
Mulanya tanak ikut tapi Jess cakap kat situ ramai Malay makan. Ok lah. Hmm...awal2 lagi mama cakap kt En Ayah, malam takyah beli sbab mama nak diet. Last2 tukaq plan, mama pi makan seafood dgn Carla and other colleagues (tapi mama dh mintak kebenaran utk balik lewat dr En Ayah~kebenaran suami ni penting okay!)
Tapi yang bagusnya, Carla tak minum so, mama rasa amatlah selesa dgn makcik ni.
Sebenarnye byk gambar nak tunjuk kat korang tapi dgn berukbeng ni mama rasa later la mama upload some pics (mcm2 gambar nak upload utk share ng korang...tungguuu~). 
Sebelum berpisah tadi, mama bagi sesuatu kat Carla. Mama beli balik keje smalam. Berpusing kat BMC tapi cuma ada satu kiut miut je. Yang penting dia happy. Carla happy sebab sesuatu tu ada tulis malaysia and ada beberapa gamba tourist spot yg fames kat sini. Mama happy dpt bagi sesuatu sebagai tanda penghargaan mama sebab dia betul2 care about me ( siap bagi basic on cardiac ultrasound utk mama baca dan belajar. niceee kan?)

Anyway, anyhow, still hoping that our senior will have a GOOD reason to make her come back here again sebab banyak lagi mama nak belajar dgn dia.
Thanks Carla. It is nice knowing you and I learn a lot from you!
Till we meet again
Have a nice trip back to Netherland!

Sunday, November 14, 2010

Carla Witkam-Clinical Application Specialist

Mama kenal Carla masa first time mama ikut Stanley untuk user training for carrdiac ultrasound machine Artida. di KPJ Selangor Specialist Hospital. Mula2 mama segan jugak dengan Carla ni. Rupa2nya dia peramah. She's from Netherland. Sama macam mama Application Specialist for Toshiba. Cuma dia berpengalaman for 13 years in Toshiba Europe.Banyak mama belajar dengan dia. Dia tak lokek ilmu macam kebanyakan european yang mama pernah dengar drp kawan2 specialist yg pernah belajar kat UK. Carla ni peramah, ceria and very motherly. Kami suka berborak pasal anak, pasal my turning point to be an aps and pasal my interest in being a sonographer. Actually, kami share the same turning point. Kami sama2 sonographer but of course she has 10 years exp while mama cuma 4 years exp. Our turning point is nak career advancement and something new and more to explore. But at the same time we never lessen our interest in ultrasound. We love ultrasound by heart. Kelakar bila fikirkan, mama jumpa someone yang sama dengan mama (that's what she said to me!) tapi dr berlainan bangsa, agama, umur dan background. Next week, she'll be back to Netherland and mama ingat nak cari souveniir from Malaysia untuk  dia.

Walking Is the Best Exercise

Pernah dengar tak? haa...ni la salah satu motto kat tempat kerja mama. Bangunan Wisma Abex ni cmua tiga tingkat. So, takde la lift. kena turun naik tangga. Tapi ok jugak sebab mama boleh exercise. Bila ada kerja kat hospital luar pun mama cuba jugak turun naik tangga. Bukan apa, bila dok bahagian cardiac ultrasound. Rasa macam tetiba concern pasal kesihatan jantung. Yelah, lagi pulak baru2 ni kita dikejutkan dengan berita Artis senior Shamrin fotograf meninggal dunia disebabkan serangan jantung. Tinggallah isteri yang masih muda dan sarat. Takziah untuk keluarga Allahyarham. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. So, korang pun jalan lupa jaga kesihatan diri. Cuba exercise. kalau takde masa, banyakkan berjalan dan menaiki tangga masa berkerja...Mudahkan?

Friday, November 5, 2010

Alhamdulillah....Thanks Nuffnang!

Mama actually dah ngantuk. 
Tapi disebabkan masa ni je mama boleh BW, mama kuatkan juge mata ni.
 Susah kerja sekarang takde masa nak buka2 internet. 
berukbeng celcom ni pulak slow jek....
so, bila time cuti baru boleh BW...

Tadi dah lama tak jenguk nuffnang...
rupa2nya dah byk yg jd metered earning.yelah dah sebulan pun
Tapi alhamdulillah BE baru tak stop masuk
Harapnya boleh le kumpul macam RedMummy
Dasyatkan akak tu?

Tapi mama tetap ikhlas blogging 
bukan setakat kejar duit tapi memang mama suka berceloteh
sekurang2nya, sekarang kakak mama rindu
dgn celoteh mama.
mama dah tak berceloteh sangat sejak ada blog
sebab...

MAMA ADA KORANG UTK BERBORAK DGN MAMA
TAK GITU?





Thursday, November 4, 2010

My First Week In Abex!

Sedar tak sedar dah pun seminggu mama di Abex. Seronok jugak kerja kat sini. So, far mama dah baca all the specifications of all those 8 machines in Abex. Mama dah pun ada table of comparison. My secret weapon untuk any demo so that I can help my sales friend. Mana tau, bila sales banyak, mama dapat tempiasnya...bonus la apalagi....Stanley dah ajar mama famio 5. InsyaAllah kalau ada request or order from any klinik, mama akan turun demo. Hopefullu my first task will be a success!

Wednesday, November 3, 2010

Kerja Kosong- IT Support

kat tempat mama kerja sekarang, ada jawatan kosong IT support Junior and Senior
If any of you yang berkaliber, berpengalaman dengan personaliti yang menarik,
sila lah mencuba nasib anda...
Macamana? korang pi website abex medical system,
cari email HRD and send resume korang

Sori tak dapat nak bagi email address tu. Mama tak ingat and berukbeng ini sungguhla slow utk mama cek kalau2 mama ada simpan lagi email address dlm yahoo mama. So, korang cek la sendiri kat website tu. mesti adanya. Cepat! 

psttt...gaji kat sini best tau! ahaks!

Friday, October 29, 2010

JOM PARKING KAT BLOG BEN ASHAARI

Hehe..mama terbaca n3 adik shara yang shomel tu. 
Dia cakap Ben Ashaari baik hati nak pomot blog rookies ni. 
So, mama pun nak jugaklah. Hari2 viewer mama tak ramai mana, 
nampak gaya, kenalah mintak tolong Ben Ashaari tolong pomot. 
Kalau dia, mesti ramai pembaca dtg sini kan? 
Ben Ashaari punya follower dah 3 ribu lebih.. Dasyat kan?
Walaupun dah lambat, takpelah mama tetap selit jugak.Hehe...



Bila Bencana Melanda...

google image

Sekarang sana sini sibuk memperkatakan pasal gunung Merapi meletus di Indonesia,
banyak nyawa yang terkorban,
tak kurang juga yang hilang tempat tinggal.

begitu juga dengan mangsa banjir di China,
mangsa gempa bumi dan tsunami di Indonesia

hilang tempat tinggal,
hilang punca pendapatan,
hilang sumber makanan.
Mesti ketika ni,
ramai yang sedang kelaparan,


Bila tengok berita macam ni,
bimbang pula
Macamana kalau kita di tempat mereka?

mama selalu ajar Afzal jangan membazir
memang dia kecik lagi
tapi mama pernah hidup susah masa kat kampung dulu
Makan kami hanya kasi pagi, makan pagi
kais petang, makan petang
Masa tu Arwah ayah cuma nelayan
Kalau takde ikan, makan je dgn ikan kering dan kicap

Jadi, bila ada anak,
mama pantang tengok dia buang makanan
mama akan tegur "buang makan tak baik"
"berdosa membazir"

Mama taknak anak mama terlalu mudah dgn makanan
Mama tak sanggup bila tgok anak mama buang2 makanan
sedangkan di sana ada anak2 yg kelaparan
Harap bila Afzal semakin membesar, dia lebih faham
akan apa yang mama dan ayah terapkan

google image

Thursday, October 28, 2010

Takde Idea La Pulak

Hari ni mama berblogging awal sikit. 
broadband cuma laju pukul 3 pagi ke atas,
tapi, ada tapi nya...

Takde idea nak menaip apa untuk update blog
terpaksalah korang baca apa yg mama melalut

Eh, mama happy
nak tau nape?

hehe...

sebab Afzal dah improve wordpower dia
tadi dia dah pandai sebut remote

Hahaha! Happy tengok perkembangan dia

eh, ni bukan luarbiasa tau..

biasa je
cuma anak bujang mama ni
lambat dapat mulut
tertunggu2 mama nak berborak dgn dia
macam Mia Sara dlm cerita Adamaya
Kan ke pandai berceloteh tu...
Seronok kan kalau Afzal boleh macam tu
Mama ada kawan nak borak
itu pun kalau ikut mama
kalau ikut ayah, maknanya bercakap perkara yg perlu sahaja
tapi ok jugak,
jauh drp mengumpat...

ok lah, mama nak masuk tido
dah tak larat nak melalut panjang2..

Salam...:o)

Wednesday, October 27, 2010

Buffered Earning v/s Metered Earning?

Iklan BTS IT centre dah jadi metered earning
korang punya macamana?

Tapi nasib baik rezeki mama masih ada
En Nuffnang bagi tambah lagi buffered earning
Mekasih ye...
Tak sia2 mencari idea untuk dikongsikan bersama



Alhamdulillah bersyukur mama dengan rezeki yang dikurniakan.
Mama baru perasan dah banyak buffered earning masuk.
Tapi earning tu tak lah banyak
Apa2 pun mama tetap bersyukur
Thanks to Nuffnang!




Tuesday, October 26, 2010

Terima Kasih!

Birthday mama dah pun berlalu. Terima kasih kepada en Ayah. 
Walaupun terpaksa berkursus hari tu, tapi mama tetap happy sebab En Ayah bagi hadiah surprise 
malam sebelum tu. Walaupun En Ayah cakap hadiah dia tak mahal, takpe. Hadiah tu diukur dari segi 
how thoughtful  you are. 
Ayah bagi handphone. Dia cakap, selalu sangat PDA mama tu abis bateri 
(biasalah, smartphone ni bukan tahan bateri sebab byk application kan..) so, dia belikan basic phone untuk back up. Sekurang2 nya mama tak kelam kabut bila byk travel once kerja di Abex next week.
 Terima kasih sangat2 sebab sentiasa peka dengan keperluan mama. 
Disebabkan En Ayah takde, terpaksalah mama dan Afzal je sambut birthday. 
Mama beli sepotong kek kat secret recipe, and makan slow2 sambil menikmati petang yang relax dgan Afzal (oh, Afzal tak relax ye...dia belasah iced choc dgn whipped cream and goes totally hyperactive! 
tanyalah pekerja Jusco BMC~)
. If only he could be with us kan? 
Takpe, masa banyak lagi. Maybe this week boleh celeb dengan en Ayah. 

FAM akur, Sathia 'dibebas'

Berita Harian Online | FAM akur, Sathia 'dibebas'


Mama baru tau berita ni. Mama bukan gila bola tapi kadang2 mengikuti jugak perkembangan bola sepak Malaysia. Baguslah, Sathia dah pun 'dibebas'kan. Bukan apa, kira perlawanan final Piala Malaysia Kelantan v/s Negeri Sembilan adalah perlawanan yang boleh dianggap adil sebab sebelum ni, pergantungan Sathia boleh mengganggu persediaan pasukan Kelantan. Mama tak menyokong mana2 pihak cuma mengharapkan bolasepak di Malaysia lebih tertumpu kepada peningkatan prestasi bukan hal2 macam ni. Apa2 pun, semoga perlawanan akhir Sabtu ni dapat mempamerkan persembahan/permainan yang mantap! (En Ayah dan mama teringin nak pi Stadium tengok perlawan bola sama2...bila agaknya berpeluang ye?)

Friday, October 22, 2010

Afzal Si kenit

Semalam mama cuti so, bawak budak ni gi Mid Valley. Since awal lagi, kitorg pi main boling (opps...mama je yg main). Afzal jadi tukang sorak. Kecoh gila! Yang kelakarnye, bila bola masuk longkang, beria dia jerit yeay! Bila mama strike, mama kena angkat tangan baru dia jerit yeay!

Budak ni cepat membesar,
sekarang dah pandai cium2 mama,
tapi semalam dia cium bibir mama siap tutup mata tu...

Mama refuse yang tu..
Apalah Afzal ni
takyah la tutup mata
geli je mama tengok...
Hahaha!
nampak gatal je mamat kenit nih
Risau pulak mama

Tapi paling tak tahan,
tak mo balik rumah
dok main kat playgorund 
dia berlari keliling taman
mama ni dengan seluar jeans terpaksa la
kejar dia kat belakng
lagi kejar, lagi laju dia lari

Last2 mama semput
Tapi sampai maghring still nak main kat playgorund
itu sudah lebih ye sayang...

Apalagi dgn kuasa sailormoon,
mama dukung bukak kasut supaya dia tak lari lagi

Hah! melalak la sorang2 dlm kete
bila bagi oren jus
baru senyap

Afzal2...
Tapi mama tetap seronok spent masa dgn Afzal 
the whole day
walaupun akibatnya, kamera mama afzal rosakkan masa ngamuk 
takpe...anak lebih berharga (kata mama dlm hati...utk sejukkan hati okey!)

Budget 2011

Mama malas nak bercakap pasal budget ni, 
bukan apa
Tak banyak membantu bagi diri mama pun
Mama tengok macam makin menyempitkan hidup mama je

Takpelah, dah gitu PEMIMPIN kita buat keputusan
Kita terpaksalah telan walaupun pahit

Cuma mama harap diorang fikir betul2,
keputusan mereka hari ni
bakal mengubah keputusan kita suatu hari nanti

Fikirkanlah......

Luahan hati rakyat yang didahulukan
sekian

Hari Ni Mama Kecik Hati...

google image

Tadi mama buat farewell untuk kawan sekerja.
Hari ni pulak last mama kat sini sebagai pekerja,
mulai minggu depan mama dah start cuti and get ready untuk ke Abex
So, buat makan2 jamuan kecik je
dengan budget ciput ni ha..

Dengar2 gaji pun masuk lambat
cett! "sini" dengan *A**B sama je
kuku besi betul!

Mama kerja gila2 last month mama kat sini pun
Gaji nak bagi lambat 
Alasan mama diberhentikan
Padahal mama bagi sebulan notis
Cettt poddaaah!!!!!

Dah la masa nak jamuan tadi ada yg sakitkan hati mama
Kotnye last day bior le elok sikit bercakap
Awak tu budak muda cakap biarlah berbahasa
Mama mintak tolong amik troli, buat muka
Mama mintak tolong mama sama2 angkat periuk kuah bakso, buat muka
dengan percakapan yang cukup buat mama sedih
Adusss! mintak TOLONG dik oiii!
Mama cakap "susahnya nak bercakap dgn budak ni, takpe lah akak angkat sorang..."
Last2
Mama buat preparation berdua dgn kawan mama
Yang lain cuma tanya bila boleh makan?
Dah start ke?
Boleh aku panggil budak2 lain? Kesian dirog ...
Kesian??
Mama dgn kawan baik mama tu tunggang langgang amik makanan
Korang kesiankan org2 yang tgah tunggu makan?

Sungguh kecik hati!
Tapi mama diamkan je sebab 
hari terakhir biarlah kita pergi cara baik

Korang, biarpun kawan kita cakap nak buat jamuan
Nak jamu kawan2 makan,
Adakah kita sebagai kawan tak boleh dtg tolong
Bukan suruh masak
tolonglah bancuhkan air ke atau susun atas meja
Yang lain dah diaturkan
Mintak tolong sikit je....
Jamuan sedikit delay, komplen
abih, mama berdua nak angkat makanan, nak beli ais
nak amik jeli kat supplier
nak bancuh air,
nak masak air,
tak terkejar diri ni...sungguh tak terkejar

Nasib baik tetamu2 lain yang datang ramai2 dgn  happy
makanan sedap2 and cukup
Rata2 datang mengucapkan selamat berjaya kat tempat baru
Yang sakitkan hati mama tadi,
jangan kata nak wish,
salam pun idok...
siap makan blah macam tu je...
Kita bukan nak org puji, tapi adat bila buat jamuan farewell,
kita akhiri dgn salam dan bermaafan,
itu lah tujuan kita berjamuan farewell,
tak gitu?

Maaaflah korang terpaksa dengar keluhan mama,
Mama nak pergi dengan gembira,
Yang penting kawan baik mama masih bersama,
kawan2 lain masih baik terhadap mama,
Itu lebih penting,
Setakat lalat sekor, mama diamkan je la
Cuma bercerita dengan korang
Supaya lega sikit hati yg sedih ni....
google image

Wednesday, October 20, 2010

Surata Atau Kebetulan?

Mama terbaca satu post kat sini. Jom singgah and bagi pendapat korang...suratan atau kebetulan??

Tuesday, October 19, 2010

PR or BN?- Apa Kesudahannya?

Haha...Sebetulnya, mama bukan ahli politik
Tapi mama teringin jugak sekali nak merasa kehangatan org berpolitik.
Lantas, last week mama hantar anak ke rumah nenek,
mama ikut En Ayah pi hari penamaan calon,
Seronok tau!

Mama ikut penyokong seorang yang tak asing lagi.
Kagum tengok sokongan pelbagai bangsa, agama dan lapisan umur.
Makcik, pakcik, muda, tua dan paling tak sangka golongan muda,
bijak berkata2 dan fikiran lebih matang.

Mama ikut serta perarakan. Siap lagi tayang muka kat kamera.
Kot2 masuk paper (gila glamer rupanya..ahaks!)

Petangnya, mama pergi pidato
Pidato penerimaan pencalonan
Masing2 cukup petah dan lantang
Yang mama terpikat, kebijaksanaan mereka berkata2,
Semuanya cukup isi dan mesej
Tiada kata2 cemuhan atau carutan untuk lawan ereka
Tapi penuh dengan isi dan kata2 semangat!

Mama suka lalui hari tu
Jiwa rasa bersemangat
bukan untuk membuat onar 
tapi bersemangat untuk terus hidup dan mencapai kejayaan

Tengok perjuangan org2 ni,
Mama rasa nak ikut 
ketabahan dan kekuatan mereka
Cuma implimentasi kami berbeza
Mereka pilih politik
Mama pilih teknologi perubatan

Friday, October 15, 2010

Belanjawan 2011


Skang PM kita tengah bentang belanjawan 2011. Harapnya adalah
sesuatu yang lebih baik
Harapnya adalah berita baik buat government servant
Mana lah tau, kot2 dapat bonus 2 bulan.
Agak2 korang dapat tak?
Susah beno kami yang kerja gomen nak dapat bonus. 
Keje kat spital giler banyak, kalau dpt bonus sedap sikit hati ni

PM, bagi le bonus kat kitorang tahun ni yek
Tahun terakhir keje gomen biarlah dapat bonus...hehe

Awiah Awi Terima Anugerah Ibu Mithali


Mama suka part ibu mithali. 
Masa kecik2 dulu, suka cakap nanti bila kita besar, cik kita akan dapat ibu mithali jugak.
Kelakar jek. Tapi itulah dia, segenap pengorbanan ibu itu mesti terlihat oleh anak2.
Setiap pengorbanan cik (mak mama) kami adik beradik ingat.
Cuma persoalannya, mampukah kami 8 beradik ni membalasnya?

Jawapannya, walaupun segunung emas kami curahkan belum tentu dapat membalasnya,
Walau seluas lautan rumah kami bina, tak dapat menandingi kasih sayangnya,
Walau sebaik mana kami menjaganya, tak mungkin bisa membayarnya jasanya.

Kerana jasa ibu terlalu berharga,
kasih sayangnya, terlalu didamba
pengorbanannya adalah jiwa raganya,
tak mungkin kurang walau sesaat

Mama nak jadi macam cik,
Nak jadi ibu yang berjaya mendidik anak2
Biar mereka ke menara gading
biar mereka dapat mencorak hidup yang 
lebih berjaya
lebih bahagia
lebih diberkati
Agar bahagia bukan hanya di dunia
Agar hidup sentiasa di payung olehNya
Agar hidup tidak sia-sia




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...