Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Friday, October 22, 2010

Hari Ni Mama Kecik Hati...

google image

Tadi mama buat farewell untuk kawan sekerja.
Hari ni pulak last mama kat sini sebagai pekerja,
mulai minggu depan mama dah start cuti and get ready untuk ke Abex
So, buat makan2 jamuan kecik je
dengan budget ciput ni ha..

Dengar2 gaji pun masuk lambat
cett! "sini" dengan *A**B sama je
kuku besi betul!

Mama kerja gila2 last month mama kat sini pun
Gaji nak bagi lambat 
Alasan mama diberhentikan
Padahal mama bagi sebulan notis
Cettt poddaaah!!!!!

Dah la masa nak jamuan tadi ada yg sakitkan hati mama
Kotnye last day bior le elok sikit bercakap
Awak tu budak muda cakap biarlah berbahasa
Mama mintak tolong amik troli, buat muka
Mama mintak tolong mama sama2 angkat periuk kuah bakso, buat muka
dengan percakapan yang cukup buat mama sedih
Adusss! mintak TOLONG dik oiii!
Mama cakap "susahnya nak bercakap dgn budak ni, takpe lah akak angkat sorang..."
Last2
Mama buat preparation berdua dgn kawan mama
Yang lain cuma tanya bila boleh makan?
Dah start ke?
Boleh aku panggil budak2 lain? Kesian dirog ...
Kesian??
Mama dgn kawan baik mama tu tunggang langgang amik makanan
Korang kesiankan org2 yang tgah tunggu makan?

Sungguh kecik hati!
Tapi mama diamkan je sebab 
hari terakhir biarlah kita pergi cara baik

Korang, biarpun kawan kita cakap nak buat jamuan
Nak jamu kawan2 makan,
Adakah kita sebagai kawan tak boleh dtg tolong
Bukan suruh masak
tolonglah bancuhkan air ke atau susun atas meja
Yang lain dah diaturkan
Mintak tolong sikit je....
Jamuan sedikit delay, komplen
abih, mama berdua nak angkat makanan, nak beli ais
nak amik jeli kat supplier
nak bancuh air,
nak masak air,
tak terkejar diri ni...sungguh tak terkejar

Nasib baik tetamu2 lain yang datang ramai2 dgn  happy
makanan sedap2 and cukup
Rata2 datang mengucapkan selamat berjaya kat tempat baru
Yang sakitkan hati mama tadi,
jangan kata nak wish,
salam pun idok...
siap makan blah macam tu je...
Kita bukan nak org puji, tapi adat bila buat jamuan farewell,
kita akhiri dgn salam dan bermaafan,
itu lah tujuan kita berjamuan farewell,
tak gitu?

Maaaflah korang terpaksa dengar keluhan mama,
Mama nak pergi dengan gembira,
Yang penting kawan baik mama masih bersama,
kawan2 lain masih baik terhadap mama,
Itu lebih penting,
Setakat lalat sekor, mama diamkan je la
Cuma bercerita dengan korang
Supaya lega sikit hati yg sedih ni....
google image

5 comments:

wan nurul hezrina abd halim said...

bebanyok sabarjelah =)
mmg kekadang tak tahan sakit ati kan?

ummiprincesses said...

Sabar je la mama.manusia mmg camtu.yg buat perangai tu budak2 baru tu ke? Lepas ni xde tgk muka dia lg.pape pun..ummi doakan semua berjalan lancar.jgn lupe kt kami dah le.ada free time,bole kite hang-out ramai2. Ok?!

mamaafzal said...

wan: memang...takpelah...lepas ni tak jumpa dah org2 ni...:o)

mamaafzal said...

ummiprincesses: haah..saya ok je..akak ok lagi ke? nanti dah meletop jgn lupa ckp tau..:o)

butique4u said...

alahai kesian nyer mama...tak per mama bersabar ye..skrg pun dah bergembira kat tmpt keje baru kan :).

semoga berjaya kat ABEX! Masih ada kosong lagi kah :)?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...