Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Tuesday, February 1, 2011

Movie Review- Khurafat

First time dalam hidup mama tengok movie citer hantu kat panggung. Bukan apa, sekali sekala mama and En Ayah nak le tukar angin. Do something different. Actually mama and En Ayah memang tak suka citer hantu2 nih. Kat rumah ada kawan bagi cd citer thriller pun kami tak tengok. Bagi kami too negative auranya bile tengok citer macam ni. Tapi bila tertengok trailer kat tv macam best pulak. Apatah lagi, pengarahnya penah menang anugerah (tapi dengarnye Farid Kamil tak puas hati...Tu yg nak cek apa baguih sgt ke arahan pengarah muda Syamsul Yusoff anak si Yusoff Haslam ni?)
So, sementelah En Ayah cuti wilayah, mama pun amik cuti untuk berdating. Anak of course hantar kat pengasuh...
Kami pi Jusco Bukit Tinggi. 2 tiket RM22 tempat memang dah ok. Tunggu melayan jantung berdebar2 je ...
Okay, back to the story, ceritanya pasal Johan pembantu kat rumah mayat ni berkahwin dengan Aisyah lakonan Liyana Jasmay. Lepas balik dari kampung melawat mak dia, banyak gangguan2 yg dialami mereka ni. Dalam masa yg sama, bekas kekasihnya lakunan Sabrina Ali ni dok le datang merayu2 untuk Johan kembali kepadanya. Tapi Johan tak mau sebab Anna ni kaki clubbing and tak mo berubah menjadi calon isteri muslimah (berbeza dgn Aisyah). Apalagi Anna ni macam meroyan la sampai bunuh diri sebab tak sanggup hidup tanpa Johan (Aduss...kumbang bukan sekoq dik oiii!).
So, bila dah mati tu, jenazahnya takde sape tuntut. Maka Johan dgn rasa kesal sebab menyebabkan kematian Anna ni, pegang amanah ibu Anna yg sakit kat kampung untuk uruskan jenazah Anna dan bawa kebumi di kampungnya. Masa tu mcm2 la gangguan sampai la van jenzah yang dinaiki terbabas masuk gaung.....
Dalam scene ni, kononnya, Johan bangun kejutkan Man kawannya tapi dah meninggal. So, dia keluar untuk mintak bantuan. Tapi tak sampai hati dgn jenazah Anna, dia pun carry le jenazah tu macam carry pengantin perempuan di malam pertama (Apa ke halnye ko carry jenazah mamat???sengal apa?).
Masa tu la, hantu datang mengacau. Dia lari sekuat2 hatinya sampai dia terberhenti dan mengaku segala yang berlaku tu adalah kesalahan dia melakukan perkara khurafat ke atas Anna.

FLASH BACK
Johan pi clubbing, nanpak Anna. Pi tegur Anna tapi Anna tak minat kat mamat sengkek (ye la pembantu rumah mayat noks!). Dia simbah beer kat muka mamat tu. Apalagi dendam kesumat la. Dia jumpa bomoh dan kenakan ilmu hitam tanah kubur.Tapi syarat dr tok moh, jgn sekali2 tinggalkan Anna sebab ilmu ni paling kuat. Dia takkan berhenti menyayangi Johan sampai dia mati pun sebab hatinya akan bersekutu dgn mayat yg dipuja tok moh tu...
(huishhh dasatkan? Patut lah meroyan bagai si Anna tu).

Bila dah dapat Anna baru sedar Anna bukanlah wanita yg boleh dijadikan isteri. So, dia tinggalkan untuk berkahwin dgn Aisyah yang dlm cerita ini amatlah tinggi nilai islam dan kemelayuannya...(dlm cerita okay!)

Then tetiba dia balik rumah. Darah yang meleleh bagai tu, dah takde. Wifenya takde kat umah. Dia pi cari kat umah maknye pulak. Nampak ada keranda. Dia naik atas menangis bagai, baru perasan tu bukan jenazah mak dia tapi jenazah dia. Sedih la dia sebab tak dapat jalankan amanat maknya yg mintak dia jaga Aisyah dengan baik.

Then tetiba dia tersedar dari koma...rupa2nya dia nazak sebab accident tu...Tapi beberapa saat lepas tu dia menghembuskan nafas terakhir....Sungguh sedih TAPI...

ada TAPINYA...
sepanjang cerita tu, jalan cerita dia memang best dan prop and solekan nampak real. Lakunan Syamsul Yusoff pun tak kurang hebatnya. Kira kalau korang tengok memang tegak bulu roma lah. Masalahnya, kami duduk dekat dengan budak tak matured yg melatah2 macam mak nenek kat kampung2...
Bila part nak seram je, dia menjerit macam orang meroyan....Habis semua org gelakkan dia...So, thrill pun hilang lah..

Tapi kesimpulannya, tak heranlah kalau Syamsul Yusoff boleh menang, cerita dia memang best!
Mama bagi 4.5 bintang drp 5 bintang..okay lah tu..:o)


25 comments:

khairunnisa ♥ said...

hehe.. best kan hantu hantu dalam cerita ni.. muncul kat atas je.. huh, part orang takut sangat, bila black out dalam bilik mayat tu ^__^ and part shamsul bawa jjenazah dalam hutan.. aiyoyo..

mesej cerita ni sampai :)

miss hunnybunny said...

wah,macam best jew cer ni..bila lah hunny nak p tengok waduh!!

tomatokering :) said...

cite nie mmg best ! sukak2 ! :D

Hafriz el-Muhammady said...

huhu.. dh x yah tgok cter dh. juz bce kt cni jer...hehe..
apapun, klau ada pluang nt, sy msti nk tgok...

yg truja nya.. watak utama cter ni adalah pmbantu prubatan..

mamaafzal said...

khairunnisa: memang best citer dia. tak rugi masuk panggung tengok citer melayu yg firts class mcm ni.yg penting mesej sampai, jalan cerita tak meleret..
2 thumbs up!

mamaafzal said...

miss hunny bunny: wajib tengok! tak rugi!

mamaafzal said...

tomato kering:akak pun sangat suka okay! :o)

mamaafzal said...

Hafriz:hehe...akak kalau cerita mesti lengkap punye ye...Hafriz MA jugak ke?

karim jb said...

Aq lum tngok lg lagi la, ade dgr dkt hot fm, dowg komen pasal film ni..seram sejuk ktenyerrr..

mamaafzal said...

karim jb: cepat pi tengok! cerita ni tengok kat cd tak best..

iris said...

ok thnx jalan cerita dh tau.... cuma belum tgk je lg insyaallah cuti raya cina ni kalau berkesempatan ..

mamaafzal said...

iris:tengok jgn tak tengok..:o)

tiefazatie said...

best je kan hantu die..hihi

Mama Kembar 3 said...

banyak gak baca review kata crita ni best, tp mama tanak tengok lah... sbb mama ni penakut, mmg tak kan tengok crita hantu hehehe

nuralynZAKREE said...

nuralyn da tgokk da :))

ummiprincesses said...

mama...tgk trailer mmg best tapi ummi x berani la tgk cite ni kat panggung.kang menjerit kuat pulak.

mamaafzal said...

tizfatie:memang best!

mamaafzal said...

mama kembar 3: hehe..kalau tgok baik jgn sebab memang teringat2 nanti..

mamaafzal said...

nuralyn:so amacam?betul tak best?

mamaafzal said...

ummi princess: hehe...takkan takut...selalu tgok crita antu masa lunch hour jumaat..:p

ummiprincesses said...

mama...tu tgk cite antu ramai2.berani la.kalu tgk sendiri...eiii...tak la berani sangat...:p

mamaafzal said...

hahaha!

wan nurul hezrina abd halim said...

ramai kata besh tapi takut nak tgk.rasanya kalau nurul tak preggy berani dah nengok=)

Ein Auzai'y said...

mmmm..ramai org puji cerita khurafat..belum prgi ngok lagi....nak berdating ngan suami pun tak boleh bebudak nie nak join sekaali...nampaknyer kena beli CD lah....tak sabar nak ngok

mamaafzal said...

betul tu....dah box office dah citer nih...:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...