Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Monday, January 23, 2012

Macamana Nak Stop Anak Pakai Pampers/ Diapers/ Nappy?

Post kali ni specially for kawan blogger mama Wan Nurul Hezrina  dan semua ibu2 yang cuba untuk potty train your child for the first time!

How to potty train your child?? Hmm..Panjang ceritanya..mula2 mama slow talk dgn afzal. lagipun afzal dah 3 tahun so mama rasa dia boleh faham walaupun tak pandai cakap lagi. then mama cakap "mama nak tengok afzal tak pakai pampers.kalau afzal sayang mama, afzal tolong mama ye.." Then dia pun setuju tapi ada masa2 dia akan mintak "mama nak pipers.." mama cakap pampers dah abis, mama takde duit nak beli.." dia pun ok je. Pastu slowly drp siang je, mama cakap lagi kita cuba satu hari...then mama up sket kita cuba tido tanpa pampers pulak dgn syarat tempat tido kita alas kain byak2. afzal kencing tak byk so ok la..Awal2 cuba memang dia akan terkencing dlm seluar sb tak perasan. So, after a few days mcm tu mama akan cuba marah atau cubit just to make him more alert bila nak terkencing (dlm hati niat dgn penuh ikhlas, kita cubit utk buat dia cepat faham bukan saje nak sakitkan.jgn cubit kuat sgt sekadar bg dia tau kencing dlm seluar salah..) Mama ajar dia during weekend je..3 weekends, then the fourth week, mama terus sorok segala saki baki pampers and beli child toilet seat yang cute utk attract. Alhamdulillah minggu kedua dia dh pndai kencing sendiri, n letak toilet seat sendiri bila nak melabur. pendapat mama, kita cuba slow talk biar dia faham, then cuba implement slowly tanpa marah, last baru kita cuba ajar hard way (cubit klau dia lambat improve potty skill). InsyaAllah...Yg penting anak kita pandai communicate...bercakap tak semestinya pandai communicate..Communicate tu bila dia pandai cakap dia nak kencing, dia sakit, dia lapar, itu communicate...Meaning dia tau meluahkan perasaan dia, then try tanya soalan, "afzal nak kencing?" every 5 minutes to remind him that he is not wearing diaper, so he HAVE to tell if he needs to go. InsyaAllah, within few days dia akan cepat belajar. Cubalah! Any queries or kejayaan share dgn mama ok?

3 comments:

wan nurul hezrina said...

million thanx mama=)blehlah apply pasnie..dia dah bleh cakapdah cuma malam2 mmg nurul takut nak pakai pampes..kena beli potty trainee lah gaknya ek=)n bila malam letak tebal2 kain kat tilam dier..

mamaafzal said...

gud luck! :0)

ieja said...

thanks for the tip. my son 2yr and 2 months. dah pandai cakap, tapi maknya yang tak konfiden nak potty train. mungkin boleh start soon dah ni. macam senang je gayanya..huhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...