Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Saturday, January 14, 2012

Towards Better Mama Part 2

Hari ni hari Sabtu. Cutiii!!!!
YAhuu....
Owh, lupa nak cakap Afzal dah berjaya berpisah dengan diapers. Caranya? tak susah sangat sebab every weekend mama akan cuba ajar tak pakai pampers. Sampai dah beberapa kali nampak dia dah ok, baru lah implement sepenuhnya. Alhamdulillah dah 2 minggu dia tak pakai pampers.

Hari ni, mama bangun pagi buatkan breakfast kesukaan Afzal. Pancake! Dia memang akan makan 2 keping dengan syarat biar dia sendiri yang picit chocolate atas pancake dia...Macam2 kan? Habis makan pancake dia dok layang vcd cerita ice age. Abis ice age, Garfield, abis garfield, ice age 3 pulak..Lantok le asalkan kamu happy.

Tengahari mama teringin nak makan ala2 jepun. So, masak nasi dengan miso sup. Lauk simple je.Mama masak chicken crunchy macam kat domino pizza tu...Dia makan semangkuk. Then dah abis makan, dia tolak kerusi kat sinki. Katanya nak basuh pinggan. Mama bagi dia bekas2 plastik. Haa basuh le. Muka dia serius buat kerja. Mama saja biarkan. Nak bagi dia rasa macam orang besar. LAgipun budak jenis dia ni memang suka try apa yg org dewasa buat. Asalkan tak merbahaya, mama bagi lah dia buat tapi mama memang ada kats sebelah takut dia jatuh kerusi...

Petang, masa mama tertido depan tv, tiba2 Afzal kejutkan. katanya lapar nak makan roti. Alamak roti pulak takde. Nampak dia mencari2 makanan. So, mama bagi dia biskut. Suka sangat dia. Abis makan biskut mama ajak dia makan buah. Tapi dia nampak dah layu je mata. Tak sampai seminit, Dia dah tarik bantal and tido depan tv. Now dia tido dengan lenanya. Kesian tengok dia. Dah la takde adik beradik nak main, mama plak busy. Next week nak kena outstation. Nak ajak dia, kut dia penat. Jauh sgt...

2 comments:

wan nurul hezrina said...

wahh bagusnya..merahpun dah tak pakai pampes.tapikan bila tido pakai..mcm mana ek mama afzal,tak moo kasi dia pakai pampes bila tido??mmg kuranglah sikit perbelanjaan pempes.

merah skang 2 thun 5 bulan

mamaafzal said...

wan: sorry lambat reply. mula2 mama slow talk dgn afzal. lagipun afzal dah 3 tahun so mama rasa dia boleh faham walaupun tak pandai cakap lagi. then mama cakap "mama nak tengok afzal tak pakai pampers.kalau afzal sayang mama, afzal tolong mama ye.." Then dia pun setuju tapi ada masa2 dia akan mintak "mama nak pipers.." mama cakap pampers dah abis, mama takde duit nak beli.." dia pun ok je. Pastu slowly drp siang je, mama cakap lagi kita cuba satu hari...then mama up sket kita cuba tido tanpa pampers pulak dgn syarat tempat tido kita alas kain byak2. afzal kencing tak byk so ok la..Awal2 cuba memang dia akan terkencing dlm seluar sb tak perasan. So, after a few days mcm tu mama akan cuba marah atau cubit just to make him more alert bila nak terkencing (dlm hati niat dgn penuh ikhlas, kita cubit utk buat dia cepat faham bukan saje nak sakitkan.jgn cubit kuat sgt sekadar bg dia tau kencing dlm seluar salah..) Mama ajar dia during weekend je..3 weekends, then the fourth week, mama terus sorok segala saki baki pampers and beli shild toilet seat. alhamdulillah minggu kedua dia dh pndai kencing sendiri, n letak toilet seat sendiri bila nak melabur. pendapat mama, kita cuba slow talk biar dia faham, then cuba implement slowly tanpa marah, last baru kita cuba ajar hard way (cubit klau dia lmabat improve potty skill). InsyaAllah...Yg penting anak kita pndai communicate...bercakap tak semestinya pnadai communicate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...