Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Saturday, April 2, 2011

Hop- Movie Review

Semalam, mama ajak En Ayah bawak Afzal pi tengok wayang. Biasalah baru gaji banyak je idea nak spend duit..Haha!
Actually mama lebih suka GSC sebab twin seat dia besar dan selesa and ruang depan kaki lebih luas. Sebab kitorang beli twin seat boleh duduk bertiga...Syukur En Ayah dan Afzal slim2 orangnye...Lagipun twin seat kat GSC cuma RM11 compare to TGV RM14. Kekurangan TGV pada ruang yg sempit, sofa yang kecik dan pop corn dia tak sedap tapi mahal....:o(

Tapi nak buat macamana, GSC kat area rumah mama tak tayang citer HOP. Mama dah janji dapat gaji nak bawak Afzal tengok rabbit and candies, so mama mesti tunaikan sebelum outstation next Monday.

So, malam semalam lepas Isyak, kitorg berduyun2 lah 3 beranak pi Jusco. Elok2 je seat yg mama cuba reserve kat website kosong. One more thing, e-ticketing TGV adalah sangat poor....cubalah sendiri!

Ok, berbalik kepada cerita.....
Cerita dia memang menarik dan can absoluely tickle your funny bones!

Especially dengan adanya James Marden yg cute tapi joker...!
Cerita mengenai E.B yang terpaksa menggantikan ayahnya sebagai Easter Bunny for that year. Tapi dia ada impian sendiri untuk menjadi drummer yg fames dan kaya....

So, dia larikan diri ke Hollywood. Kat situ, James Marden aka Fred O'Hare terlanggar dan terpaksa bawak balik rumah yg besar. Tapi bukan rumah Fred. Fred cuma jaga rumah bos kakak dia g pi Holiday...
Fred ni nobody yg takde keje and still living with his family...Tp Family dia tak suka and nak dia berdikari...
So many things happen...

EB berjaya dalam ujibakat dengan David Hoffman dalam Hoff Knows Talent and kena pi buat show on the Friday. Tapi hari tu jugak Pink barret a.k.a comando rabbit betina (that's why pink) datang untuk bawak dia balik. Tapi dengan kebijaksanaanya, dia berjaya lari masuk Limo The Hoff dan tinggalkan Fred yg jd mangsa keadaan....

Fred kena tangkap sebab disyaki membunuh EB. So, masa ni la si Ayam ni buat onak...Apatah namanya...dia nak rampas kuasa Ayah EB. So, tangkap Ayah EB dan Fred...Masa ni, EB rasa bersalah tinggalkan kawan dia. Dia balik tengok Fred dah akde meaning Pink Barret berjaya tangkap Fred.

Atas dasar persahabatan, dia balik untuk jernihkan keadaan...Tapi tak sangka Si Ayam dah tangkap semua orang...So, masa ni cam biasa lah. Ada gaduh2 sikit...Dan berjaya...

Akhirnya, EB minta Ayahnya lantik Fred sebagai co Easter Bunny...Oklah sebab Fred kan penganggur yg tak tahu apa dia nak jadi..

So, on the Ester morning, dia balik rumah to have breakfast with his family...Mula2 ayahnya sarcastic skit dengan costume dia...Tapi bila Easter Bunny datang jemput fred dengan Egg Cart, barulah dia sedar yang anak dia berjaya dalam sesuatu dan dia bangga dengan Fred Finally....

Yang kelakar:
1. Masa EB berak jelly bean candies
2. Masa kakak Fred makan jelly beans tu
3. Masa EB berlakon jd patung rabbit...Sangat cute tau!
4.Masa Fred dan EB buat kacau kat pemenasan Alex (anak angkat family Fred)
5. Banyak sangat part kelakar dalam cerita ni...
Rate: 5 star for funny

Actually cerita dia bukan apa pun, just sekadar cerita ringan yang mempunyai maksud yg simple. Biasanya, Si Ayah akan tunjuk rasa kecewa especially bila anak lelaki dia macam takde masa depan atau at the age of late 20's masih takde buat sesuatu yg boleh dibanggakan...So, mulalah si ayah akan pressure anak ni to do something even if he don't like it...So, anak akan rasa mcm tak best dan cuba buat sesuatu tapi masih tak mencukupi utk Si Ayah...Moral of the story, even how much you want your son to be somebody, kita sebagai parent must be with them. Jangan perlekehkan mereka, jangan membanding2kan mereka. Tapi show that you care is actually more than enough... Memang benar anak2 ni, at the age of 20's diorg tak tau apa diorg nak jadi and tend to do stupid2 thing...But, dgn memperlekehkan mereka takkan membawa apa2 yg baik. Hanya doa dan dorongan menjadi perangsang dan petunjuk buat mereka....Sebagai ibu kepada seorg anak lelaki, mama akan ingat perkara ni sebab mungkin mama akan alami perkara yg sama lagi 15-20 tahun. Who knows?

2 comments:

ummiprincesses said...

mama...sabtu baru lepas ni ummi cadang nak bawa anak2 p tengok cite HOP juga tapi tak kesmapaian sebab full.Humayraa la yang paling excited nak g tengok.kesian...huhuhu...

mamaafzal said...

best2x...tak rudi bwk budak2 tengok.diorg memang akan sukanya...:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...