Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Wednesday, April 27, 2011

Afzal Oh Afzal!

Semalam, mama baru balik dari outstation kat Melaka. This month alone mama outstation 4 kali utara ke selatan. So, mama bawak adik mama untuk temnakan dan tengokkan Afzal. Mama bawak si kenit sekali sebab risau dia rasa mama kurang bagi perhatian kat dia. Mama ni memang woraholic tapi bila dah ada keluarga, mama letakkan kerja no 2. Jadi bila selau sangat kena outstation, mama buat plan baik2 supaya dapat buat kerja as well as spend masa dengan anak. Of course tak boleh bawak En Ayah sebab dia kerja...:o)

So, Last week, mama bawak dia pi JB tapi tak banyak yg menarik di JB. Even KFC and McD drive tru pun mama tak jumpa..hikhik..

Tapi trip ke Melaka is mind blowing. Kerja settle and dapat lagi bawak Afzal main layang2 kat tepi pantai Klebang. Actually the main plan is for horseriding. Mana le tau, kudanye dah takde. So, beli le layang2 RM5 tu main. Tapi last2 mama yg main. Budak tu sibuk main pasir. Org Key El....Kat umah tak jumpa pasir..Ahaks!

Masa balik semalam, mama lalu la kat Dataran Merdeka sebab nak hantar my lovely sister balik umah dia. Kat Dataran Merdeka tu kan ke banyak lampu yg meriah2. So, Afzal pun excited la "Wau....Cantik la....! Ma...Cantik la..Mapu...." Hahaha! Gelak mama dan Mok Su dia....Mapu tu lampu....Siap lagik dia nyanyi2 lagu untuk lampu2 yg meriah tu....Sian, lahir kat KL, dok kat Cheras, tapi macam tak penah tengok lampu kat Dataran Merdeka tu..Apa la Afzal...

Pastu sepanjang jalan, non stop pulak dia menceceh dgn bahasa pelat pekat tu...Bila kitorang tak layan dia pun panggil..."Ma....Ma...." Bila tak dilayan...."Ma...Iya....Ma...Iyaaaa....!" Dia ajuk pulak mamanye nih..Hish...baru 2 tahun dah pandai buat kelakar...Takpe yg penting kamu dah buat mama segar walaupun seharian kerja and drive jauh...:o)

Masa berenti makan dekat rumah adik mama tu, dia sibuk nak bagi keropok lekor dia kat kucing...Mama biarkan jelah...Biar dia belajar untuk sayang haiwan and biar suatu hari nanti, dia faham, Bila kita hidup senang, ada yang hidup susah, jadi makanan yg kita ada baiklah dikongsi tak kira manusia atau haiwan.. Sebab semuanya, makhluk Allah SWT....Semoga anak mama jadi insan yang baik dan berjaya di dunia dan akhirat..Amin...


2 comments:

ummiprincesses said...

mama...macam best aje si afzal tu dapat jalan-jalan dengan mama dia.biasa la anak2.tu sebab ummi mana nak p sekarang ni pun dok usong anak2 yang sekapal ni.biar la ramai,ummi seronok tengok anak2 enjoy jalan2. ummi drive jauh pun takpe.

mamaafzal said...

hehe...betul tu kak, tapi kalau time panas kesian sebab kete kecik, aircond tak efisyen..mestio kena stop byk tempat nak kasi dia cool down and elakkan drp demam...:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...