Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Wednesday, January 5, 2011

Kenaikan Harga Diesel, Akibatnya Kepada Para Nelayan?

padang-today.com
just like my arwah ayah menganyam jala...miss him so much! Al-fatihah

Ni mama nak bebel sikit. Tadi mama borak2 dengan En Ayah. En Ayah ni orang yang suka berbincang tentang politik, ekonomi Malaysia dan sukan. So, bila part Ekonomi Malaysia ni, mama terfikir bila harga diesel naik, macamana nasib nelayan kita? Bayangkan seliter diesel berharga RM1.80 dah sama dengan harga minyak petrol. Orang pi kerja makan gaji pun rasa sesak nak beli petrol yang harga mahal apatah lagi nelayan kecil kita? Nak cakap pasal subsidi? bukan semua org dapat kan?agaknya la sebab bila part subsidi ni, mesti banyak tol nak kena lalu and last2 sampai kat nelayan, ntah berapa sangat kan? 
p/s: don't quote me. this is just a say from a mom and a daughter of nelayan.

So, mama imagine, kalau dulu masa arwah ayah mama jadi nelayan, kitorg terpaksa berala kadar dr segi makanan dan pakaian sebab mak mama lebih mementingkan pelajaran,
imagine, macamana nelayan sekarang nak survive??
dulu, harga disel berapa puluh sen je. Itu pun kami sekeluarga hidup susah sangat.
Bagi nelayan kecil zaman sekarang, dengan harga diesel rm1.80, pendapatn ikan bukan banyak macam nelayan laut dalam. Walaupun harga ikan mahal, tapi itu harga org tengah yang mark up. Harga borong rendah je. Mama tau la....Mama pernah tengok susah payah arwah ayah mama jual ikan kat peraih. berapa hinggit je dapat. kira pendapatan bulanan ayah mama tak lebih RM250. Nak tampung pelajaran 6 org anak sekolah, 1 anak kat Uitm dan nasib baik kakak mama pi kerja tak pi sambung belajar. Tapi dengan gaji RM180 sebulan, apa la sangat???

Walaupun hidup mama tak mewah, tapi lebih baik drp dulu, mama masih sentiasa mengenang kesusahan hidup anak nelayan. Kesian bagi anak nelayan sekarang. Kalau mak diorg takde kesedaran dlm pelajaran mcm mak mama selalu terapkan, maka tercicir lah anak tu dan seterusnya membawa taraf hidup yg sama ke anak cucu pula.

Cubalah renung2 kan, kenaikan harga petrol dan diesel boleh menyebabkan keluarga nelayan terpaksa skip satu meal dalam sehari. Patutkah itu berlaku sedangkan Malaysia mencapai taraf negara membangun? 

5 comments:

Cik Seri Darling said...

ma, eri baru balik round round tgk ofis nuffnang tadi.. senang sket nak gi interviu esok.. pusing punya pusing punya pusing.. baru prasan minyak dah naik kaler kuning, then baaaaru prasan eri x bwk purse.. korek2 duit kat tempat coins tu, ade lah 7hengget.. pi isi minyak, teringat minyak dh nek harga.. aiyakkkk.. dpt la dlm 3.6L kot tadi.. isk.. sadis.. =(

doakan eri sukses dpt keje yer.. muahhhhsss

mamaafzal said...

hahaha! tu maknenye, eri akan dapat keje tu esok. dun worry.muka biar konfiden, cakap biar bersemangat.kalau dia tanya apa yg eri nak cakap. eri cakap eri nak kerja tu and eri akan tunjukkan kemampuan eri. insyaAllah dapat. itu ayat mama setiap kali pi interview.alhamdulillah berjaya.:o)

Mawar Merah said...

Grrrr... Geramnye.. Sian pakcik2 nelayan kita. MM dpt rasa kesusahan mereka. Kata rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan. Tp ini dh mcm nak menyusahkan rakyat jek..

wan nurul hezrina abd halim said...

TAHUN BARUNIE SEMUANYA NAEK.KALU PERASAN MAINAN POLITIKJERNIH.Bagi imbuhan pada nelayan tapi naekkan harga diesel..apa kes??last2 lambat2 sama gak mcm asal=)

mamaafzal said...

skang katanya takkan naik harga minyak masak..does it ring the bell? dulu cakap petrol tak naik rega..pastu naik jugak...tak taula mcmana baru boleh luruskan org2 yg dah lama bengkok ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...