Jom Menabung Untuk Anak-anak!

I Support Breastfeeding!

Lilypie Breastfeeding tickers

nuffnang i like!

Menabung Demi Pendidikan!

Friday, January 21, 2011

Mama Berjaya Stop Breastfeeding! Yahuu! Sukses!

babynursingblog.com

Hari ni genap 14 hari Afzal tak menyusu. Mama actually dah lupa yang budak bertuah ni
dah patut berhenti breastfeed.
So, genap dia 2 tahun 5 bulan, mama cuba la malam tu.
Dia ni dah stop menyusu siang start 2nd birthdaynye.
So, mdah lah sikit sebab asalnya, mama nak stop breastfeeding. Guna lah sirap kononnya darah....
Siang dia takut le, tapi malam dalam gelap dia dah tak nampak merah, takde la takut. Semerdang le dia bergayut.
Tapi masa genap 2 tahun 5 bulan, mama terfikir nak stopkan sebab tido malam mama tak selesa terpaksa mengiring selagi dia tak lepaskan. Sakit pinggang minggang yg tak ramping nih!

So, mama tukar strategi menggunakan sos tomato kimball. Dia ngap je terus muka berubah. Sian tau kalau korang tengok....Muka terkejut and sedih sangat tengok.
Dia amik towel muka dia, dia suruh mama bersihkan.
Mama cakap tak boleh sebab dah sakit Afzal buat.
Dia merengek sekejap. Pastu nak cuba lagi, tapi tak tahan bau sos tu kan masam.
Mama ajak tido rapat2 ngan mama,
dia merajuk...
Dia amik bantal tidur kat ujung katil.Agak2 sikit lagi nak jatuh...(buat kisah sedih kan?)
Mama sayu jugek. Tapi sampai bila nak bergayut cam tu. Kang dah masuk Unibersiti mintak nenen tak ke haru jadinye???
Terpaksalah dikuatkan semangat pejam mata je..
Alhamdulillah....Sekarang kalau tanya je, dia akan cakap
"eeiii...Eli la mama...tak alu aaaa....."
Haha, mama plak yg tak malu. Kamu tu dulu lagi tak malu...hehe
mybroadband.co.za


5 comments:

MiMie AddNin said...

hye mama..
nk kuar topik ni..
heehhe! tu la..dorg ni kejar trafik smpi macam ni..x pe la mama..
janji kte jujur kan?
stp org ade rezeki masing2...
mekaseh ye mama..

Mawar Merah said...

Ki3. Ltk sos tomato Kimball? Mcm2 cara nak wt budk stop menyusu kan?

mamaafzal said...

mimie: sama2..no problem..:o)


mawar merah:nak tau sape bagi idea? Bapaknye sebab dia ckp kontrak afzal 2 tahun je.pulangkan balik!!!haha!

ummiprincesses said...

mama...hahaaa...oo..rupenya En Ayah yang bagi idea tu.ayat yg paling best "kontrak afazal 2 tahun ye. pulangkan balik" ..hahaaaa... kelako juga ayat tu.apa2 pun tahniah le afzal dah stop nenen badan.senang sikit nak jalan..heheee...

mamaafzal said...

ummiprincess: betul tu....hehe..Ayah sungguh tak malu okay! berebut dgn teruna bujang dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...